Odpowiedz

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zabezpieczyć sklep internetowy przed stratami po ataku hakerskim?
06-03-2026, 11:28
Jak zabezpieczyć sklep internetowy przed stratami po ataku hakerskim?
Siemanko, mam sklep internetowy na Magento i co chwilę widzę w logach próby skanowania podatności albo jakieś dziwne uderzenia botów na panel logowania. Staram się wszystko aktualizować na bieżąco, mam wdrożone podwójne uwierzytelnianie, ale wiadomo, że idealnych zabezpieczeń nie ma i zawsze coś może pójść nie tak. Myślę intensywnie nad przerzuceniem części tego ryzyka na zewnątrz i zacząłem badać rynek pod kątem polis ubezpieczeniowych dla e-commerce. Znalazłem całkiem ciekawe zestawienie informacji, gdzie omawiane są ubezpieczenia cyber i zacząłem kalkulować, ile kosztowałby mnie chociażby jeden dzień całkowitego przestoju sklepu przed świętami, gdyby baza padła albo ktoś podmienił numery kont do wpłat. Wydaje mi się, że ochrona finansowa w postaci zwrotu utraconego zysku i opłacenie ekspertów od weryfikacji kodu to coś, co pozwala spać trochę spokojniej. Chciałem Was podpytać, jak to formalnie wygląda przy zawieraniu takiej polisy, czy ubezpieczyciele wymagają jakichś bardzo restrykcyjnych audytów bezpieczeństwa na starcie, czy wystarczą standardowe deklaracje, że dba się o system? Jeśli ktoś przechodził przez ten proces w branży handlu online, będę mega wdzięczny za wszelkie praktyczne wskazówki.
Znajdz posty

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości